TEEMAOPASTUKSET

Matkailuoppaamme Porvoossa, Loviisassa ja Sipoossa ovat Suomen Opasliitto ry:n auktorisoimia ammattilaisia. Auktorisoidun paikallisoppaan tunnistaa helposti rintapielen GUIDE-merkistä ja Porvoossa pirteästä punaisesta jakusta.

Tarjolla on mielenkiintoisia teemaopastuksia sekä Porvoossa että Loviisassa. Teemaopastukset ovat samanhintaisia kuin perusopastukset!

Teemaopastuksen aikana keskitytään valitsemaasi teemaan, tämä on oiva tapa oppia enemmän sinulle kiinnostavasta aiheesta.

Huom! Yksi opas voi kerrallaan opastaa vain noin 30 hengen ryhmää. Mikäli teitä on enemmän, pyydämme varaamaan useamman oppaan.

Teemaopastukset Porvoossa

Porvoon Valtiopäivät 1809

Tämän kävelyn aikana kuulemme poliittista syistä, jotka johtivat autonomisen suuriruhtinaskunnan perustamiseen ja ensimmäisiin valtiopäivien avajaisiin 28. maaliskuuta 1809 Porvoossa. Opastuksella tutustutaan myös valtiopäivärakennuksiin, kaupunkilaisten suhtautumiseen keisarin joukkoihin sekä tietysti kuulemme valtiopäivätanssiaisista, keisari Aleksanterista ja Ullasta.

Naiskohtaloita

Kävelykierroksen aikana opas kertoo varsinkin suurmiesten takana olevista porvoolaisista naisista ja heidän elämästään. Fredrika Runeberg oli paitsi vaimo ja äiti, itsekin kirjailija ja lisäksi hän teki tärkeää sosiaalista työtä. Albert Edelfeltin äiti oli tärkeä vaikuttaja taiteilijapoikansa elämässä. Natalia Linsén oli Suomen ensimmäisiä naisvalokuvaajia ja Ulla Möllersvärd keisarin hovineiti ja rakastettu. Lisäksi kuullaan porvoolaisista naistaiteilijoista ja naiskauppiaista ennen ja nyt. Opas kertoo myös naisen aseman kehittymisestä ja koulutuksesta.

Puukaupungin arkkitehtuuria keskiajalta nykypäivään

Tutustutaan puukaupungin arkkitehtuuriin, keskiaikaisesta kaupunkirakenteesta alkaen aina moderniin puurakentamiseen. Erikoisesti keskitytään venäläisen ajan empirekaupungin rakentamiseen asemakaavan suunnittelusta alkaen sekä tutkimme rakennusten yksityiskohtia ja pihojen jäsentelyä sekä ajan asumistapaa.

Runebergin aikaan

Opastuksen aikana perehdytään Runebergin perheen elämään Porvoossa.

Vehreä Porvoo

Tutustutaan Vanhan Porvoon luonnonvaraisiin ja istutettuihin kasveihin. Vanhan Porvoon pihat syntyivät jo Ruotsin aikaan, mutta puutarhanhoito alkoi kukoistaa 1800-luvulla. Kuuluisat sireenimajajuhlat pidettiin Ullan pihalla ja ruusuja hoidettiin ahkerasti sekä ensimmäiset sisäkukat ilmestyivät porvoolaisiin koteihin.

Näsinmäen tarinoita

Porvoon joen länsirannalla sijaitsevalla Näsinmäen hautausmaalta löytyy tuhansia tarinoita, mutta keskitymme erityisesti ihmisiin, jotka elivät ja toimivat Porvoossa 1800-luvulla, venäläisen hallinnon aikana. Keisari antoi suomalaisten pitää oman tutun uskontonsa, mutta hautausmaan vieressä sijaitsee ortodoksinen kirkko ja myös sen seurakuntalaisia on saanut viimeisen leposijansa Näsinmäellä.

Albert Edelfeltin jalanjäljillä

Opastuksen aikana käymme katsomassa maisemia, joita rakastettu taiteilijamme on ikuistanut teoksissaan.

Kirjailijaelämää Porvoossa

Tutustutaan kirjailijoiden asuinpaikkoihin ja muistomerkkeihin sekä palautamme mieleemme suomalaista kirjallisuutta ennen ja nyt.

Salakuljetuksen aikaa

Kieltolaki tuli voimaan Suomessa kesäkuussa 1919. Seuraavana vuosikymmenenä raittiusliike sekä kieltolain vastustajat kilpailivat kannatuksesta. Raittiusliikkeellä oli alkuun merkittävä kannatus, mutta vähitellen kieltolain vastustus yleistyi. Samalla myös salakuljetus alkoi lisääntyä ja pimeää viinaa virtasi Suomeen. Opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita kieltolain ajasta ja pirtun salakuljetuksesta.

Vanhat talot kertovat

Kuullaan tarinoita Vanhan Porvoon vanhoista taloista, esim. asukkaista, rakennuksesta jne.

Suomalainen design syntyi Porvoossa

Vuonna 1897 taiteilija Louis Sparre perusti huonekalutehdas Iriksen Porvooseen, johon liitettiin myös keramiikkaosasto jonka johtajaksi kutsuttiin belgialainen A.W. Finch. Tästä se lähti. Designopastuksen aikana kuulemme niin Iris-tehtaasta, kuin Tove Janssonista, Sara Hopean lasitöistä, arjen muotoilusta jne. Tutustumme uuteen muotoiluun ja taiteeseen kävelyretken aikana, mm. Valtiopäivätriptykki vuodelta 2009 osuu matkan reitille.

Sauvakävely
Sauvat suihkien Vanhassa Porvoossa

Runsas tunnin pituinen reipas sauvakävelyretki tehdään matkailuoppaan kanssa Porvoon vanhassa kaupungissa. Reitti kulkee historialliselle Linnamäelle, jossa keskiaikana sijaitsi puinen linna vallihautoinen. Näemme myös männyn, jonka Albert Edelfelt on ikuistanut kuuluisaan teokseensa. Linnamäeltä on huikaiseva näköala yli Vanhan Porvoon ja muinaisen sataman. Kävelyn aikana liikutaan vanhan kaupungin kujilla ja jokirannoilla. Meillä on kävelysauvat, laita mukavat kengät jalkaan.

Vuokrasauvat 5 €/henkilö, opastuksesta veloitetaan 2 tunnin hinta.

Wanhan Ajan Joulu

Kertomuksia entisajan jouluvalmisteluista, ruokatavoista ja joulunvietosta. Opastettu kierros Vanhan Porvoon jouluisessa tunnelmassa.

 

Teemaopastukset Loviisassa

Venäläinen Loviisa

Tutustu Kuningattaren kaupunkiin piilotettuihin venäläisiin aarteisiin; Kasanilaisen jumalanäidin kirkkoon, ortodoksiseen kalmistoon, kauppiassukujen liikepalatseihin ja tarinoihin. Suomen sota toi Venäjän armeijan Svea-mamman sotilaiden kasarmeihin. Svartholmassa elettiin linnavankilan armottomuudessa, silti vielä sitkeästi linnoitusrakentamista jatkaen.

Sibeliuksen jalanjäljillä

Loviisa oli Hämeenlinnan ohella Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden kaupunki. Täällä alkoi säveltäjän polku isoäidin ja Evelina-tädin kannustamana. Loviisan silmäätekevien ja kylpylävieraiden muodostama yhteisö oli oiva väylä kansainväliselle uralle. Jean Sibeliuksen aika on säilynyt Loviisan kaupunkikuvassa ja lukemattomissa tarinoissa.

Kylvettäjättären kävely

Kierroksella katsellaan kylpyläajalta säilyneitä rakennuksia ja, jos toivotaan, vieraillaan Hagalundin terveyslähteillä ja kuullaan kaivon juonnista sekä muista hoidoista ja kylpylävieraista tarinoita. Kierroksen voi myös tehdä bussiopastuksena.

 

Puutarhoja ja puistoja

Jos puutarhat ja puistot kiinnostavat tarjolla on teemaan sopiva kävelykierros. Kuljemme Loviisan keskustan ja Alakaupungin tuntumassa tutustuen kaupungin puistoihin ja puutarhoihin. Kävelyn aikana tutustumme puistojen lisäksi 1-2 puutarhaan Loviisan keskustan läheisyydessä. Upeat puistot ja puutarhojen kukkaloistot piristävät kaikkien matkailijoiden päivää.

Kylpylävieraiden promenadi runoilija L.Onervaa muistellen.

Onerva eli säveltäjä Leevi Madetojan rouva vietti kesällä 1926 pitkän sesongin Loviisan kylpylässä. Hän raportoi kokemuksistaan miehelleen tiiviisti kirjeillä, joiden avulla syntyy tarkka kuva kylpyläelämästä. Opastuksella luetaan L.Onervan kirjeistä lyhyitä katkelmia mm. huviretkistä. Ryhmän jäsenet saavat halutessaan osallistua tekstien lukemiseen.

 

 

Erikoisteemaopastus
Svartholma

Suomenlinnan pikkusisar Svartholma havainnollistaa kävijälleen 1700-luvun linnoitusten bastionijärjestelmän. Siellä meriluonnon ja ulapan äärellä rauniolinnoituksen valleilla kokee elämyksen. Huomaa ihailevansa uskomatonta käsityötä, jonka tavalliset ruotuväkisotilaat rakensivat ankarissa oloissa. Ainutlaatuinen linnoituskasvillisuus, sireenit, pylväskatajat ja rohtovirmajuuret ovat sekoitus ihmisen ja luonnon yhteistyötä. Kauan ovat pysyneet! Veneilijöiden suosima satamapaikka kesäravintoloineen on oivallinen ryhmämatkakohde. Opastetulla kävelyllä bastionien ympäri ja välillä valleille nousten Svartholman salaisuudet avautuvat.

Varaa opastus

Yhteystiedot

 

Opastus

Valitse kaupunki (pakollinen)

Opastettu kierros (pakollinen)

Tarvitaanko bussikuljetuksia?

 

Vakio-opastukset

Opastuksen kesto 1-1.5 h (klikkaa kenttä ja valitse sopivin)

 

Teema- ja draamaopastusvaihtoehdot Porvoossa

Teemaopastukset Porvoossa, kesto 1-1.5 tuntia (klikkaa kenttä ja valitse sopivin)

Draamaopastukset Porvoossa, kesto 1-1.5 tuntia (klikkaa kenttä ja valitse sopivin)

 

Teema- ja draamaopastusvaihtoehdot Loviisassa

Teemaopastukset Loviisassa, kesto 1-1.5 tuntia (klikkaa kenttä ja valitse sopivin)

Draamaopastukset Loviisassa, kesto 1-1.5 tuntia (klikkaa kenttä ja valitse sopivin)

 

 

Asiakaspalvelu

Porvoo Tours
ma–pe klo 9–16
porvootours (at) porvootours.fi
puh. 019 574 2200