TEMAGUIDNINGAR

Turistguiderna i Borgå, Lovisa och Sibbo är yrkesguider auktoriserade av Finlands Guideförbund rf. En auktoriserad turistguide har som kännetecken GUIDE -märke samt i Borgå även en röd guidejacka.

Vi erbjuder intressanta temaguidningar både i Borgå och Lovisa. Under en temaguidning koncentrerar sig guiden på det teman som du valt. Detta är ett fint sätt att höra och lära sig mer om ett speciellt ämne eller person.

Obs! Gruppens storlek per guide är 30 personer. Om ni är flera än det, bokar vi flera guider. Temaguidningen har samma pris som en standardguidning.

Temaguidningar i Borgå

Borgå Lantdag 1809

De beslut som om Lantdagen i Borgå tog 1809, var startskottet för Finlands väg på självständighetens stig. Början av självständig Finland var inte så enig och från dessa händelser anknutna till Borgå tar vi oss vidare till dagens fria, flerspråkiga och självständiga Borgå.

Kvinnoöden

Under denna promenad berättar guiden speciellt om kända kvinnor som bott i Borgå och deras öden. Fredrika Runeberg var förutom en fru och mamma också själv författare och ägnade sig även åt viktigt socialt arbete. Albert Edelfelts mor hade ett stort inflytande på sin konstnär till son. Natalia Linsén var Finlands första kvinnliga fotograf och Ulla Möllersvärd blev hovdam för ryske kejsaren samt hans älskarinna. Vi får även höra om kvinnliga konstnärer som t.ex. Tove Jansson. Guiden berättar även om hur kvinnans ställning och utbildning har utvecklats under åren.

Grönskande Borgå

Tillsammans med guiden bekantar vi oss med Gamla Borgås naturtillgångar och planterade blommor/växter. Gamla stans trädgårdar uppstod redan på svenska tiden men själva trädgårdsskötseln blomstrade först på 1800-talet. Bland annat rosor var populära och de första inneväxterna började dyka upp i hemmen i Borgå.

Runebergs tid

Vi bekantar oss med familjen Runebergs liv i Borgå.

I Albert Edelfelts fotspår

Under guidningen får vi se berömda platser som Edelfelt har förevigat i sina tavlor.

Näsebacken berättar

Näsebackens begravningsplats ligger på Borgå ås västra strand. Här finns tusentals berättelser men vi fokuserar oss på några speciella personer, som levde och arbetade i Borgå på 1800-talet, under den ryska tiden. Kejsaren gav finländarna lov att behålla sin religion, men brevid begravningsplatsen ligger en ortodox kyrka, och även dess församlingsmedlemmar tilläts begravas på Näsebacken.

Smugglartiden

Förbudslagen trädde i kraft i Finland i juni 1919. Det följande decenniet tävlade nykterhetsrörelsen och förbudslagens motståndare om anhängare. Nykterhetsrörelsen hade ett stort stöd i början men senare blev det vanligare att motsätta sig förbudslagen. I samma veva började spritsmugglingen öka och olagligt sprit flödade in i Finland. Guiden berättar spännande historier om förbudstiden och om spritsmugglingen.

Författarliv i Borgå

Vi bekantar oss med olika kända författares boplatser och minnesmärken samt kommer ihåg den finska litteraturens historia och nutid.

Den finska formgivningen föddes i Borgå

År 1897 grundade Louis Sparre möbelfabriken Iris i Borgå. Till fabriken anslöts en keramikavdelning med den belgiske A.W. Finch som ledare. Här började det. Under designguidningen får vi höra om bl.a. Iris-fabriken, Tove Jansson och Sara Hopea. Vi bekantar oss med ny formgivning och konst under vår promenad.

De gamla husen berättar

Vi får höra historier om de gamla husen i Gamla Borgå, vem som bott där, vem som byggt dem osv.

Gammaldags jul

Berättelser om hur man firade jul i Borgå förr i tiden, vad man åt, hurudana traditioner man hade mm. En guidad promenad i det stämningsfulla Gamla Borgå.

 

Sauvakävely
Guidad stavgång i Gamla Borgå

Vår raska stavgångsutfärd i Borgå tar en dryg timme och leds av en auktoriserad guide. Rutten tar oss till historiska Borgbacken. Där stod under medeltiden en träborg omringad av vallgravar. Vi ser också tallen, som Edelfelt målade i sitt berömda verk. En hisnande utsikt öppnar sig över Gamla Borgå och den forna hamnen. Vi vandrar också längs åstränderna och gränderna i gamla stan, allt medan vi får höra om stadens historia. Vi har stavarna, ta på er bekväma skor!

Stavhyra 5 €/person, för guidningen debiteras 2 timmars pris.

 

Temaguidningar i Lovisa

Det ryska Lovisa

Bekanta dig med drottningens stads gömda ryska skatter; den nationella gudmoderns kyrka, ortodoxa kyrkogården, köpmanna palats och historier. Med Finska kriget kom ryska armen till sveamammas kasarmer. På Svartholmens slottsfängelse levde man i skoningslösa förhållanden, men ändå fortsatte man uthålligt att bygga på fästningen.

 

I Sibelius fotspår

Jean Sibelius levde förutom i Tavastehus sin barndom och ungdom också i Lovisa. Med uppmuntran av sin farmor och fasters om han ofta besökte i Lovisa, började han sin stig till att bli en tonsättare. Genom Lovisa societet av kända personer och badgäster, hittade Jean den perfekta vägen att uppnå en internationell karriär. Jean Sibelius tid i Lovisa har förvarats i stadsbilden och stadens historia.

 

Baderskornas promenad

Under turen bekantar vi oss med byggnader som har bevarats från tiden när Lovisa var en badstad. Vi besöker Haglunds hälsokälla och hör om olika behandlingar samt historier om badgästerna. Turen kan också göras med buss.

 

 

Trädgårdar och parker

Om ni är intresserade av trädgårdar och parker är detta ett passligt tema för en progmenadguidning. Vi promenerar i centrum av Lovisa samt i Lovisa nedrestad och bekantar oss med stadens parker och trädgårdar. Vi får njuta av en dag full av färger och dofter. Följ med på en uppiggande blomsterdag.

 

Badgästernas promenad i minne av poeten L. Onerva

Kompositör Leevi Madetojas fru Onerva tillbringade på sommaren 1926 långa tider i Lovisas badanstalter. Hon raporterade tätt sin man per brev om livet där. Under guidningen läser vi korta avsnitt ur L. Onervas brev (på finska) om t.ex. olika utflykter.

 

 

 

Specialtemaguidning
Svartholm

Besökare på Sveaborgs lillasyster Svartholm upplever havsfästningens unika bastionstil från 1700-talet. Vi beundrar det fina handarbetet som gjordes under svåra omständigheter av vanliga beväringssoldater. Den unika befästningsväxtligheten är en upplevelse i sig själv. Fästningen är ett populärt besöksmål för båtfarare.

 

Reservera guidning

Kontaktuppgifter

 

Guidning

Välj stad (obligatorisk)

Guidad tur (obligatorisk)

Behövs busstransport?

 

Standard guidning

Guidningens längd 1-1.5 h (klicka på fältet och välj önskad)

 

Tema- och dramaguidningar i Borgå

Temaguidningar i Borgå, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

Dramaguidningar i Borgå, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

 

Tema- och dramaguidningar i Lovisa

Temaguidningar i Lovisa, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

Dramaguidningar i Lovisa, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

 

 

Kundbetjäning

Porvoo Tours
mån–fre kl. 9–16
porvootours (at) porvootours.fi
tel. 019 574 2200