Tartu och lökbyarna vid Peipussjön, 3 dagar

Ta time-out i Tartu – Europas kulturhuvudstad år 2024 – och utforska de idylliska gamla lökbyarna vid Peipussjön. Tartu (Dorpat) är en av Europas kulturhuvudstäder år 2024, och därmed bjuder staden och dess närområden i södra Estland på kulturupplevelser utöver det vanliga.

Dag 1

Den första dagen tar vi båten från Helsingfors till Tallinn på morgonen. Ombord finns tid att avnjuta en riklig frukostbuffé. I Tallinn möter vi vår språkkunniga guide som följer med hela resan. Halvvägs till Tartu stannar vi för en lätt lunch. På eftermiddagen checkar vi in på ett centralt beläget hotell i Tartu.

På kvällskvisten far vi på en kombinerad bussrundtur och guidad promenad, då vi bekantar oss med stadens viktigaste sevärdheter såsom området kring Rådhusplatsen och Tartu universitet, grundat år 1632 av den svenske kungen Gustav II Adolf. Guidningen avslutas vid en bra restaurang där vi äter middag tillsammans.

Dag 2

Följande dag gör vi en guidad dagsutflykt till den berömda Lökvägen (Sibulatee) vid Peipussjöns strand, ca 40 km öster om Tartu. De idylliska byarnas gammaltroende ortodoxa invånare har livnärt sig på lökodling och fiske, och traditionerna lever vidare. I byn Varnja bekantar vi oss med det speciella Samovarhuset, där vi får smaka på färska lökpiroger och delta i en teceremoni.

I närliggande Kolkja besöker vi de nyligen renoverade Gammaltroendes museum, varefter vi äter lunch på byns fisk- och lökrestaurang. Vi får också bekanta oss med lökodlingen på en av gårdarna. Eftermiddagskaffe serveras på närliggande Alatskivi slott, en verklig pärla. Vi får också en guidning på slottet. Det går också att ordna vinprovning som extraprogram på Alatskivi slott.

På kvällen kommer vi tillbaka till Tartu, där vi rekommenderar att besöka t.ex. en konsert eller delta i andra kulturevenemang, beroende på tidpunkten. Kulturhuvudstadsprogrammet finns på tartu2024.ee. Om ni önskar bekanta er djupare med kulturhuvudstadens utbud, kan resan förlängas med t.ex. en extra dag.

Dag 3

På avresedagen bekantar vi oss med Estlands nationalmuseum (ERM), vars imponerande nya byggnad blev färdig år 2016 på en före detta militärflygbas. Enligt gruppens val visar museets egen guide runt antingen på basutställningen om Estlands kulturhistoria eller ”Ekot från Ural”-utställningen som fokuserar på finskbesläktade folk.

Efter museibesöket börjar hemresan. På vägen till Tallinn tar vi lunchpaus. I Tallinn har vi ännu gott om tid för t.ex. uppköp innan fartyget avgår tillbaka mot Finland.

Resans längd: 
3 dagar (även fler dagar möjliga)

Gruppstorlek: 
min. 20 pers

Pris 2024: 
Be om offert.

Förverkligas: 
maj-september

Språk: 
svenska, finska, engelska

Be om offert

  Kontaktuppgifter

   

  Uppgifter om gruppresan

  Stad
  BorgåLovisaSibbo

  Guidning

  Mat

  Kaffeservering
  JaNej

  Övernattning
  JaNej