Konst och historia i Södra Savolax

En rejäl dos konst, kultur och historia i Södra Savolax insjölandskap. Konstcentret Salmela i Mäntyharju och Muisti – Centret för krig och fred i Sankt Michel får på den här gruppresan sällskap av mer undangömda besöksmål. Teknikintresserade trivs garanterat på Woikoskis unika museer. Smakupplevelserna på en lokal vingård och stämningsfulla herrgårdar kröner resan.

Dag 1

 • Orilammen Maja, Kouvola
 • Woikoski Fabriksmuseum eller Fordonsmuseum, Mäntyharju
 • Tyryn viini, Mäntyharju
 • Konstcentret Salmela, Mäntyharju
 • Hotellinkvartering i S:t Michel

Resan går med gruppens buss mot Kouvola och de sydligaste delarna av Insjöfinland, intill Repovesi nationalpark. I de här vackra landskapen strövade även president Kekkonen i tiderna under sina fiskefärder. Vi stannar för kaffe och en salt munsbit innan dagens kulturprogram tar vid.

På förmiddagen går vi på guidad tur antingen på Woikoskis Fabriksmuseum intill forsen och kraftverket eller fordonsmuseet på WHD Gård i närheten. Fabriksmuseet ger en fascinerande inblick i gas- och kimröktillverkningens historia i Finland. Fordonsmuseet omfattar en samling av tiotals bilar, ett flygplan och ett ångfartyg. Bl.a. landets äldsta vätgasdrivna bil, en Packard årsmodell 1927 finns här! Båda museerna bjuder på många fantastiska historier. Fordonmuseet är i ett plan, medan fabriksmuseets samlingar delvis kräver gående i branta trappor.

Efter lunch beger vi oss till närliggande Tyry vingård. Vi träffar ägarna, får höra om gården och smaka på några viner. På Tyry njuter vi också av eftermiddagskaffe.

Resten av eftermiddagen tillbringar vi på Konstcentret Salmela i Mäntyharju kyrkby. Det populära konstcentret lockar varje sommar stora mängder besökare att bekanta sig med finländsk bildkonst. Till det historiska utställningsområdet hör Salmelas huvudbyggnad samt apoteks- och posthusen vid Domanders gamla gårdstun, tjänstefolkets bostad och uthus, som även inrymmer konstverk av skulptören Nina Terno. Utställningen sträcker sig även till restaurang Kesäheinä, lusthuset Höijer och de parklika yttre områdena.

På kvällen anländer vi till S:t Michel och checkar in på ett centralt beläget hotell. S:t Michel är huvudstad i Södra Savolax och bjuder på en mängd olika kvällsaktiviteter. Hotellinkvarteringen i delat Standard-dubbelrum inkluderar frukost.

Dag 2

 • MUISTI – Centret för krig och fred, S:t Michel
 • Tertin kartano, S:t Michel
 • Kenkävero, S:t Michel

Den andra dagen besöker vi Muisti – Centret för krig och fred, som även innefattar Huvudstabsmuseet. Muistis moderna utställningar är konstruerade som berörande introduktioner till krigstematiken genom olika personers berättelser och upplevelser. Vi börjar med en kort introguidning innan vi får bekanta oss med utställningarna enligt eget intresse.

Efter besöket på Muisti styr vi kosan mot förtjusande Tertti gård! Vi tar först del av en presentation av herrgården (alternativt en guidad runda i trädgården) och avnjuter ett glas bubbel eller saft som välkomstskål. Sopplunch avnjuter vi i herrgårdens lugnande miljö eller på verandan med utsikt över blomsterprakten, varefter det finns tid för uppköp av lokala produkter.

Som avslutning på resan bekantar vi oss med Kenkävero, i den före detta prästgårdens stiliga miljö. Besöksmålet är känt för sina smyckes- och konstverkstäder samt härliga delikatessbutiker. Hälsa också på gårdens får och höns! I Kenkävero dricker vi ännu eftermiddagskaffe med sött kaffebröd före hemresan.

Resans längd:
2 dagar

Pris 2024:
Från 230 €/pers inkl. moms beroende på resans tidpunkt. Priset är beräknat för en grupp på minst 15 personer.

Priset inkluderar:
Inträde och guidning till ett Woikoski-museum, lunchbuffé på WHD Gårds restaurang; gårdspresentation, vinprovning, kaffe/te och kanelbulle på Tyry vingård, inträde till konstcentret Salmela, inkvartering i delat dubbelrum på Scandic Mikkeli, hotellfrukost, inträde och 20 min introduktionsguidning på Centret för krig och fred Muisti; presentation av Tertti herrgård (eller trädgården), mousserande dryck/saft och sopplunch; eftermiddagskaffe med bärpaj i Kenkävero samt moms.
Priset inkluderar inte busstransporter. Be om separat offert för transport. 

Mot extra avgift:
Enkelrum, Superior-, Standard Family- eller Superior Family -rum

Tidpunkt:
juni-augusti må–sö; 20.5 – 31.5 må–lö

Be om offert

  Kontaktuppgifter

   

  Uppgifter om gruppresan

  Stad
  BorgåLovisaSibbo

  Guidning

  Mat

  Kaffeservering
  JaNej

  Övernattning
  JaNej