Du är här

Temaguidning

Temaguidningar i Borgå!

Borgå turistguider har utvecklat intressanta temaguidningar vid sidan av promenaderna och stadsrundturerna.

Våra temaguidningar:

Finland 100 - Borgå 1917-1918

De beslut som Lantdagen i Borgå tog år 1809 var startskottet för Finlands väg på självständighetens stig. Konstnärerna J. L. Runeberg, Albert Edelfelt och Ville Vallgren från Borgå skapade med sin konst den nationella självkänslan.  Werner Söderström trodde på det finska språket  och publicerade litteraturklassiker.  Tidningen Uusimaas redaktör Vihtori Peltonen lyfte fram det finska språket och gav allmänbildning åt folket. Förtrycksperioden gav pigan Miina Sillanpää gnistan till sin livsuppgift och redaktören Kullervo Manner blev en ledare för arbetarrörelsen och statsminister i den självständiga staten. Från dessa händelser anknutna till Borgå tar vi oss vidare till dagens fria, flerspråkiga och självständiga Borgå.

Borgå Lantdag 1809

De beslut som om Lantdagen i Borgå tog 1809, var startskottet för Finlands väg på självständighetens stig. Början av självständig Finland var inte så enig och från dessa händelser anknutna till Borgå tar vi oss vidare till dagens fria, flerspråkiga och självständiga Borgå.

Kvinnoöden

Under denna promenad berättar guiden speciellt om kända kvinnor som bott i Borgå och deras öden. Fredrika Runeberg var förutom en fru och mamma också själv författare och ägnade sig även åt viktigt socialt arbete. Albert Edelfelts mor hade ett stort inflytande på sin konstnär till son. Natalia Linsén var Finlands första kvinnliga fotograf och Ulla Möllersvärd blev hovdam för ryske kejsaren samt hans älskarinna. Vi får även höra om kvinnliga konstnärer som t.ex. Tove Jansson. Guiden berättar även om hur kvinnans ställning och utbildning har utvecklats under åren.

Runebergs tid

Vi bekantar oss med familjen Runebergs liv i Borgå.

Grönskande Borgå

Tillsammans med guiden bekantar vi oss med Gamla Borgås naturtillgångar och planterade blommor/växter. Gamla stans trädgårdar uppstod redan på svenska tiden men själva trädgårdsskötseln blomstrade först på 1800-talet. Bland annat rosor var populära och de första inneväxterna började dyka upp i hemmen i Borgå.

Prästgårdsbacken i Borgå

Prästgårdsbackens stadsdel blir bekant under den här guidningen. Prästgårdsbacken ligger invid Domkyrkan. Kejsar Alexander l kom ridande längs Kungsvägen över Prästgårdsbacken. Vi får höra om hur livet på Prästgårdsbacken såg ut under den ryska tiden och hur invånarna tog emot de ryska soldaterna och inkvarterade dem.

Näsebacken berättar

Näsebackens begravningsplats ligger på Borgå ås västra strand. Här finns tusentals berättelser men vi fokuserar oss på några speciella personer, som levde och arbetade i Borgå på 1800-talet, under den ryska tiden. Kejsaren gav finländarna lov att behålla sin religion, men brevid begravningsplatsen ligger en ortodox kyrka, och även dess församlingsmedlemmar tilläts bergravas på Näsebacken.

I Albert Edelfelts fotspår

Under guidningen får vi se berömda platser som Edelfelt har förevigat i sina tavlor.

Författarliv i Borgå

Vi bekantar oss med olika kända författares boplatser och minnesmärken samt kommer ihåg den finska litteraturens historia och nutid.

Smugglartiden

Förbudslagen trädde i kraft i Finland i juni 1919. Det följande decenniet tävlade nykterhetsrörelsen och förbudslagens motståndare om anhängare. Nykterhetsrörelsen hade ett stort stöd i början men senare blev det vanligare att motsätta sig förbudslagen. I samma veva började spritsmugglingen öka och olagligt sprit flödade in i Finland. Guiden berättar spännande historier om förbudstiden och om spritsmugglingen.

De gamla husen berättar

Vi får höra historier om de gamla husen i Gamla Borgå, vem som bott där, vem som byggt dem osv.

Gammaldags jul

Berättelser om hur man firade jul i Borgå förr i tiden, vad man åt, hurdana traditioner man hade mm. En guidad promenad i det stämningsfulla Gamla Borgå.

Den finska formgivningen föddes i Borgå

År 1897 grundade Louis Sparre möbelfabriken Iris i Borgå. Till fabriken anslöts en keramikavdelning med den belgiske A.W. Finch som ledare. Här började det. Under designguidningen får vi höra om bl.a. Iris-fabriken, Tove Jansson och Sara Hopea. Vi bekantar oss med ny formgivning och konst under vår promenad.

Med kameran i Borgå

Kom och bekanta dig med den medeltida staden tillsammans med din kamera. Med på guidningen finns en professionell fotograf samt en berättare. Under promenaden har vi reserverat tid för fotografering. Vi får råd och tips om hur våra fotografier kan bli ännu finare än tidigare.

Finlands krigshistoria (på tyska)

Restaurangerna i gamla stan (på franska och engelska)

 

Specialguidningar i Borgå

Guidad stavgång i Gamla Borgå

Vår raska stavgångsutfärd i Borgå tar en dryg timme och leds av en auktoriserad guide. Rutten tar oss till historiska Borgbacken. Där stod under medeltiden en träborg omringad av vallgravar. Vi ser också tallen, som Edelfelt målade i sitt berömda verk. En hisnande utsikt öppnar sig över Gamla Borgå och den forna hamnen. Vi vandrar också längs åstränderna och gränderna i gamla stan, allt medan vi får höra om stadens historia. Vi har stavarna, ta på er bekväma skor!

Guidebokningar: Porvoo Tours, 019 574 2200, porvootours (at) porvootours.fi