TEMAGUIDNINGAR

Turistguiderna i Borgå, Lovisa och Sibbo är yrkesguider auktoriserade av Finlands Guideförbund rf.

Vi erbjuder intressanta temaguidningar i Borgå och Lovisa. Under en temaguidning fokuserar sig guiden på det tema som gruppen valt. Ett ypperligt sätt att höra och lära sig mer om ett speciellt ämne eller historisk person!

Obs! En guide kan guida en grupp på max 30 personer. Ifall ni är fler än 30, ber vi er boka fler guider.

Temaguidningarna har samma pris som standardguidningarna. Specialtemaguidningarna till tilläggspris.

Temaguidningar i Borgå

Porvoon valtiopäivät
Borgå Lantdag 1809

De beslut som Lantdagen i Borgå tog 1809, var startskottet för Finlands väg på självständighetens stig. Början av självständiga Finland var inte så enig och från dessa händelser anknutna till Borgå tar vi oss vidare till dagens fria, flerspråkiga och självständiga Borgå.

Naiskohtalot Alva
Kvinnoöden

Vi får höra om kända kvinnor som bott i Borgå och deras öden. Fredrika Runeberg var förutom en fru och mamma också själv författare och ägnade sig även åt viktigt socialt arbete. Natalia Linsén var Finlands första kvinnliga fotograf och Ulla Möllersvärd blev hovdam för ryske kejsaren samt hans älskarinna. Vi får även höra om kvinnliga konstnärer som t.ex. Tove Jansson.

Grönskande Borgå

Tillsammans med guiden bekantar vi oss med Gamla Borgås naturtillgångar och planterade blommor/växter. Gamla stans trädgårdar uppstod redan på svenska tiden men själva trädgårdsskötseln blomstrade först på 1800-talet. Bland annat rosor var populära och de första inneväxterna började dyka upp i hemmen i Borgå.

Runebergin jalanjäljillä
Runebergs tid

Vi bekantar oss med familjen Runebergs liv i Borgå. Vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg flyttade till Borgå år 1837 med sin växande familj då han anhöll tjänsten som lektor för Borgå gymnasium. Här bodde han och verkade ända till sin död år 1877. Kom med och lär dig något nytt om vår kände nationalskald!

Albert Edelfelt
I Albert Edelfelts fotspår

Edelfelt föddes på Kiala Gård nära Borgå år 1854. Han spenderade 24 somrar i Borgå trakten och målade över 220 av sina verk här, fler av dem har belönats på salonger i Paris och köpts till muséers konstsamlingar. Edelfelt är en av Finlands mest kända konstnärer och influenser av konstsamhället som blivit uppmärksammad även internationellt. Under den guidade promenaden ser vi berömda vyer som Edelfelt har förevigat i sina konstverk.

Näsinmäen hautausmaa
Näsebacken berättar

Näsebackens begravningsplats ligger på Borgå ås västra strand. Här finns tusentals berättelser men vi fokuserar oss på några speciella personer, som levde och arbetade i Borgå på 1800-talet, under den ryska tiden. Kejsaren gav finländarna lov att behålla sin religion, men brevid begravningsplatsen ligger en ortodox kyrka, och även dess församlingsmedlemmar tilläts begravas på Näsebacken.

Salakuljetus opastus
Smugglartiden

Förbudslagen trädde i kraft i Finland i juni 1919. Det följande decenniet tävlade nykterhetsrörelsen och förbudslagens motståndare om anhängare. Nykterhetsrörelsen hade ett stort stöd i början men senare blev det vanligare att motsätta sig förbudslagen. I samma veva började spritsmugglingen öka och olagligt sprit flödade in i Finland. Guiden berättar spännande historier om förbudstiden och om spritsmugglingen.

Kirjailijaelämää Porvoossa
Författarliv i Borgå

Deckare, dikter, tecknade serier, bästsäljare och redan bortglömda verk. Många författare har verkat och verkar fortfarande i bokstaden Borgå, där också boktryckeriet WSOY haft en viktig roll. Vi bekantar oss med olika kända författares forna hem och minnesmärken, samt uppfriskar minnet gällande den finska litteraturens historia och nutid.

Den finska formgivningen föddes i Borgå

År 1897 grundade Louis Sparre möbelfabriken Iris i Borgå. Till fabriken anslöts en keramikavdelning med den belgiske A.W. Finch som ledare. Här började det. Under designguidningen får vi höra om bl.a. Iris-fabriken, Tove Jansson och Sara Hopea. Vi bekantar oss med ny formgivning och konst under vår promenad.

OBS! Inträdesavgiften till muséet sätts till på guidepriset

Vanhat talot kertovat
De gamla husen berättar

Tänk om väggarna kunde berätta om husens invånares sorger och fröjder, om bekymmer och glädjeämnen! Gamla stan i Borgå är fylld med historier från flere århundraden, även sådana händelser som man helst skulle glömma... De gamla husen har mycket att berätta. Under den guidade promenaden får vi höra historier om de gamla husen i Gamla Borgå, vem som bott där, vem som byggt dem och mycket mer!

Gammaldags jul

Den idylliska julen finner du i Borgå! Under denna guidade promenad i det stämningsfulla Gamla Borgå får vi höra berättelser om hurudana jultraditioner man hade i Borgå förr i tiden. Vad åt man för julmat? Hur spenderade man julhelgen? Var julklappar viktigt? Allt detta och mycket mer får vi höra om medan vi traskar genom den mysiga, idylliska gamla stan med sina vackra ljus och glada människor. Du kan riktigt känna hur julstämningen infinner sig!

 

Sauvakävely
Guidad stavgång i Gamla Borgå

Vår raska stavgångsutfärd i Borgå tar en dryg timme och leds av en auktoriserad guide. Rutten tar oss till historiska Borgbacken där vi bl.a. får se tallen, som Edelfelt förevigade i sitt berömda verk. En hisnande utsikt öppnar sig över Gamla Borgå och den forna hamnen. Vi vandrar också längs åstränderna och gränderna i gamla stan, allt medan vi får höra om stadens historia. Vi har stavarna, ta på er bekväma skor!
Stavhyra 5 €/person, för guidningen debiteras 2 timmars pris

 

Olkahattu
Salt och stråhattar

Under promenaden i gamla Borgå behandlas näringslivet och företagsamheten genom Borgås historia, allt från vikingarnas besök till tyska marknader, från hantverkaryrken till brännvins försäljning och kvinnors rätt att idka näringar.

Ville Vallgren
Vi minns Ville

Under denna guidning bekantar vi oss med Havis Amandas skulptör, kulinaristen, livsnjutaren, kvinnotjusaren, bohemen och den stora personligheten Ville Vallgren. Ifall Gamla Rådhusets öppethållningstider tillåter besöker vi muséet och får beundra några av Ville Vallgrens alster.

OBS! Inträdesavgiften till muséet sätts till på guidepriset

Porvoon sillat
Broarnas Borgå

Ån skiljer och broarna förenar. Gamla bron intill Borgbacken i Borgå torde vara byggd år 1421 och har i över 600 år öppnat rutten österut för vandrare, handelsvaror och berättelser. Från området där Borgå uppstått vandrar vi längs den västra åstranden i ett omväxlande landskap till Mannerheimgatans bro (1957) och vidare till sk. gångbron (1975) samt Alexandersgatans bro (2004). Turen erbjuder en narrativ tidsresa kring byggnation från medeltiden till empire och modern trästad.

Patsaiden  paljastukset teemaopastus
Statyerna berättar

Under rundturen bekantar vi oss med offentliga statyer och minnesmärken i Borgå och med deras berättelser. Den äldsta avtäcknade statyn föreställer nationalskalden Johan Ludvig Runeberg och finns belägen i Runebergs parken. Skulptör är hans son, Walter Runeberg. Ett utmärkt tillfälle att lära sig mer intressant fakta om våra kända minnesmärken!

 

Puukaupungin arkkitehtuuria
Trästadens arkitektur

Vi bekantar oss med trästadens arkitektur, från den medeltida kyrkobyggnaden till de moderna trähusen. Vi fokuserar oss speciellt på byggandet av empirestaden på ryska tiden, ända från stadsplaneringens start samt utforskar byggnadernas detaljer och gårdarnas struktur. Dessutom får vi höra om hur man bodde på den tiden.

Temaguidningar i Lovisa

Det ryska Lovisa

Bekanta dig med drottningens stads gömda ryska skatter; den nationella gudmoderns kyrka, ortodoxa kyrkogården, köpmanna palats och historier. Med Finska kriget kom ryska armén till sveamammas kasarmer. På Svartholmens slottsfängelse levde man i skoningslösa förhållanden, men ändå fortsatte man uthålligt att bygga på fästningen.

 

Jean Sibelius
I Sibelius fotspår

Jean Sibelius levde förutom i Tavastehus sin barndom och ungdom också i Lovisa. Med uppmuntran av sin farmor och faster som han ofta besökte i Lovisa, började han sin stig till att bli en tonsättare. Genom Lovisa societet av kända personer och badgäster, hittade Jean den perfekta vägen att uppnå en internationell karriär. Jean Sibelius tid i Lovisa har förvarats i stadsbilden och stadens historia.

 

Baderskornas promenad

Under turen bekantar vi oss med byggnader som har bevarats från tiden när Lovisa var en badstad. Vi besöker Haglunds hälsokälla och hör om olika behandlingar samt historier om badgästerna. Turen kan också göras med buss.

 

 

Loviisa puutarha
Trädgårdar och parker

Om ni är intresserade av trädgårdar och parker är detta ett passligt tema för en promenadguidning. Vi promenerar i centrum av Lovisa samt i Lovisa nedrestad och bekantar oss med stadens parker och trädgårdar. Vi får njuta av en dag full av färger och dofter. Följ med på en uppiggande blomsterdag.

 

L. Onerva
Badgästernas promenad i minne av poeten L. Onerva

Kompositör Leevi Madetojas fru Onerva tillbringade på sommaren 1926 långa tider i Lovisas badanstalter. Hon raporterade tätt sin man per brev om livet där. Under guidningen läser vi korta avsnitt ur L. Onervas brev (på finska) om t.ex. olika utflykter.

 

 

 

Specialtemaguidning
Svartholm

Besökare på Sveaborgs lillasyster Svartholm upplever havsfästningens unika bastionstil från 1700-talet. Vi beundrar det fina handarbetet som gjordes under svåra omständigheter av vanliga beväringssoldater. Den unika befästningsväxtligheten är en upplevelse i sig själv. Fästningen är ett populärt besöksmål för båtfarare.

 

Reservera guidning

    Kontaktuppgifter

     

    Guidning

    Välj stad (obligatorisk)

    Guidad tur (obligatorisk)

    Behövs busstransport?

     

    Standard guidning

    Guidningens längd 1-1.5 h (klicka på fältet och välj önskad)

     

    Tema- och dramaguidningar i Borgå

    Temaguidningar i Borgå, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

    Dramaguidningar i Borgå, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

     

    Tema- och dramaguidningar i Lovisa

    Temaguidningar i Lovisa, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

    Dramaguidningar i Lovisa, längd 1-1.5 timme (klicka på fältet och välj önskad)

     

     

    Kundbetjäning

    Porvoo Tours
    mån–fre kl. 9–16
    porvootours (at) porvootours.fi
    tel. 019 574 2200