Du är här

Dramaguidning

Borgå och Lovisa turistguiderna är dramaspecialister i vårt land!

Våra turistguider i Borgå, Lovisa och Sibbo är auktoriserade yrkesmänniskor. Förutom traditionella guidningar erbjuds intressanta alternativa tema- och dramaguidningar. Borgå erbjuder de flesta dramatiserade guideprodukterna i vårt land. Följ med!

Dramaguidningar i Borgå:

 • Ville Vallgren
  Skulptören Ville Vallgren (1855-1940) föddes i Borgå, men flyttade till Paris via Helsingfors. Vallgren, som älskade konst och god mat, studerade och arbetade i Paris i 36 år. Hans mest kända verk är Havis Amanda på salutorget i Helsingfors, en staty av en naken kvinna som orsakade mycket rabalder då den blivit avtäckt.

 

 • Handelsmannahustrun från 1700-talet
  Handelsmannahustrun berättar om hur handeln gick till på 1700-talet.

 

 • Lektorsänkan Augusta Carolina Segerstedt
  Augusta är en fin dam från 1850-talet. Hon var bekant med bl.a. Fredrika Runeberg.

 

 • Anna Sundhom
  Anne berättar om sitt liv som lektor Borenius barnsköterska 1865.
   
 • Pigor som levt i Gamla Borgå

 

 • Eva Mannerheim-Sparre
  Eva Mannerheim-Sparre af Söfdeborg, född 30 juni 1870 i Villnäs, död 27 december 1958, var en finlandssvensk grevinna, författare och konstnär. Hon var dotter till greve Carl Robert Mannerheim (1835–1914) och hans första hustru Hedvig Charlotta Hélène von Julin (1842–1881). Mannerheim-Sparre var från 1893 gift med den svenska konstnären greve Louis Sparre.Mannerheim-Sparre är bland annat känd för Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga från 1935 där finlandssvensk högreståndsmatlagning, med inslag av svensk, fransk och rysk kokkonst, anpassats till mellankrigstidens rikssvenska övre medelklass. 
   
 • Ulla Möllersvärd
  Ulla Möllersvärd (1791-1875) var en skönhet som väckte stor uppståndelse i samtidens Borgå. Vid lantdagen 1809 blev kejsar Alexander I förtjust i den sköna handelsmannadottern och man vet att Ulla och kejsaren dansade eldig rysk kadrilj på lantdagsbalen. Kejsarens och Ullas förhållande blev föremål för mycket skvaller. Man vet att Ulla blev utnämnd till hovdam, en uppgift som hon skötte under kejsarens besök i Finland Mindre säkert är skvallret om kejsarens besök på Möllersvärds herrgård, om parets hemliga kyssar och om att skandalparet skulle ha fått ett barn, som påstås ligga begravt på gården bakom en viss herrgård i Nyland.
   
 • Natalia Linsén
  Natalia Linsén (1844-1919) var Finlands första kvinnliga fotograf. Hon studerade fotografering i Viborg och har förevigat 1800-talets slut och 1900-talets början i Borgå i sina fotografier. Natalia ledde även en kör i Borgå och var aktiv i flera föreningar.
   
 • Fru Flensborg, under tiden för lantdagen 1809
   
 • Smuggeldrama
  Förbudslagen trädde ikraft i Finland i juni 1919. Det följande årtiondet tävlade nykterhetsrörelsen och förbudslagens motståndare om stöd från folket. Nykterhetsrörelsen hade ett betydande stöd i början men så småningom blev det vanligare att man motsatte sig förbudslagen. Detta ledde till att spritsmugglingen ökade och förbjudet brännvin flödade in i Finland. Guiden berättar spännande historier om spritsmugglingen.

 

Dramaguidningar i Lovisa

 • Madame Anne Margareta Clayhills
 • Baderska