Olet täällä

Teemaopastus

Teemaa Porvoossa!

Porvoon matkailuoppaat ovat kehittäneet mielenkiintoisia teemaopastuksia vanhan kaupungin kävelykierrosten ja kaupunkikiertoajelujen rinnalle.

Porvoon teemaopastukset:

Suomi 100 - Porvoo 1917-1918

Porvoon valtiopäivien päätökset vuonna 1809 olivat lähtölaukaus Suomen itsenäisyydelle.Itsenäisen Suomen alkutaival ei ollut kaikkein yhtenäisin ja näistä lähtökohdista edetään tämän päivän vapaaseen, monikieliseen ja itsenäiseen Porvooseen.

Porvoon Valtiopäivät 1809

Tämän kävelyn aikana kuulemme poliittista syistä, jotka johtivat autonomisen suuriruhtinaskunnan perustamiseen ja ensimmäisiin valtiopäivien avajaisiin 28. maaliskuuta 1809 Porvoossa. Opastuksella tutustutaan myös valtiopäivärakennuksiin, kaupunkilaisten suhtautumiseen keisarin joukkoihin sekä tietysti kuulemme valtiopäivätanssiaisista, keisari Aleksanterista ja Ullasta.

Puukaupungin arkkitehtuuria keskiajalta nykypäivään

Tutustutaan puukaupungin arkkitehtuuriin, keskiaikaisesta kaupunkirakenteesta alkaen aina moderniin puurakentamiseen. Erikoisesti keskitytään venäläisen ajan empirekaupungin rakentamiseen asemakaavan suunnittelusta alkaen sekä tutkimme rakennusten yksityiskohtia ja pihojen jäsentelyä sekä ajan asumistapaa.

Naiskohtaloita

Kävelykierroksen aikana opas kertoo varsinkin suurmiesten takana olevista porvoolaisista naisista ja heidän elämästään. Fredrika Runeberg oli paitsi vaimo ja äiti, itsekin kirjailija ja lisäksi hän teki tärkeää sosiaalista työtä. Albert Edelfeltin äiti oli tärkeä vaikuttaja taiteilijapoikansa elämässä. Natalia Linsén oli Suomen ensimmäisiä naisvalokuvaajia ja Ulla Möllersvärd keisarin hovineiti ja rakastettu. Lisäksi kuullaan porvoolaisista naistaiteilijoista ja naiskauppiaista ennen ja nyt. Opas kertoo myös naisen aseman kehittymisestä ja koulutuksesta.

Runebergin aikaan

Opastuksen aikana perehdytään Runebergin perheen elämään Porvoossa.

Vehreä Porvoo 

Tutustutaan Vanhan Porvoon luonnonvaraisiin ja istutettuihin kasveihin. Vanhan Porvoon pihat syntyivät jo Ruotsin aikaan, mutta puutarhanhoito alkoi kukoistaa 1800-luvulla. Kuuluisat sireenimajajuhlat pidettiin Ullan pihalla ja ruusuja hoidettiin ahkerasti sekä ensimmäiset sisäkukat ilmestyivät porvoolaisiin koteihin. 

Pappilanmäen historian vaiheita

Perehdytään Pappilanmäen kaupunginosaan, joka sijaitsee Tuomiokirkon kupeessa. Keisari Aleksanteri l ratsasti Kuninkaantietä Kirkkotorille Pappilanmäen kautta. Opaskierroksella tutustutaan elämään Pappilanmäellä Venäjän vallan aikana sekä miten asukkaat ottivat vastaan venäläiset sotilaat ja majoittivat heidät.

Näsinmäen tarinoita 

Porvoon joen länsirannalla sijaitsevalla Näsinmäen hautausmaalta löytyy tuhansia tarinoita, mutta keskitymme erityisesti ihmisiin, jotka elivät ja toimivat Porvoossa 1800-luvulla, venäläisen hallinnon aikana. Keisari antoi suomalaisten pitää oman tutun uskontonsa, mutta hautausmaan vieressä sijaitsee ortodoksinen kirkko ja myös sen seurakuntalaisia on saanut viimeisen leposijansa Näsinmäellä.

Albert Edelfeltin jalanjäljillä

Opastuksen aikana käymme katsomassa maisemia, joita rakastettu taiteilijamme on ikuistanut teoksissaan.

Kirjailijaelämää Porvoossa

Tutustutaan kirjailijoiden asuinpaikkoihin ja muistomerkkeihin sekä palautamme mieleemme suomalaista kirjallisuutta ennen ja nyt.

Salakuljetuksen aikaa

Kieltolaki tuli voimaan Suomessa kesäkuussa 1919. Seuraavana vuosikymmenenä raittiusliike sekä kieltolain vastustajat kilpailivat kannatuksesta. Raittiusliikkeellä oli alkuun merkittävä kannatus, mutta vähitellen kieltolain vastustus yleistyi. Samalla myös salakuljetus alkoi lisääntyä ja pimeää viinaa virtasi Suomeen. Opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita kieltolain ajasta ja pirtun salakuljetuksesta.

Vanhat talot kertovat

Kuullaan tarinoita Vanhan Porvoon vanhoista taloista, esim. asukkaista, rakennuksesta jne.

Wanhan Ajan Joulu

Kertomuksia entisajan jouluvalmisteluista, ruokatavoista ja joulunvietosta. Opastettu kierros Vanhan Porvoon jouluisessa tunnelmassa.

Suomalainen design syntyi Porvoossa

Vuonna 1897 taiteilija Louis Sparre perusti huonekalutehdas Iriksen Porvooseen, johon liitettiin myös keramiikkaosasto jonka johtajaksi kutsuttiin belgialainen A.W. Finch. Tästä se lähti. Designopastuksen aikana kuulemme niin Iris-tehtaasta, kuin Tove Janssonista, Sara Hopean lasitöistä, arjen muotoilusta jne. Tutustumme uuteen muotoiluun ja taiteeseen kävelyretken aikana, mm. Valtiopäivätriptykki vuodelta 2009 osuu matkan reitille.
 
Suomen sotahistoria (saksaksi)

Perehdytään Suomen sotahistoriaan.

Porvoon puistot

Tutustumme Porvoon puistoihin.

Kameran kanssa Porvoossa

Tule tutustumaan keskiaikaiseen kaupunkiin kameran kanssa. Retkellä mukana kokenut valokuvaaja ja tarinankertoja. Retkelle on varattu aikaa valokuvaamiseen. Saamme neuvoja ja ohjeita miten valokuvistamme tulee entistäkin hienompia. 

Erikoisopastukset Porvoossa

Sauvat suihkien Vanhassa Porvoossa

Runsas tunnin pituinen reipas sauvakävelyretki tehdään matkailuoppaan kanssa Porvoon vanhassa kaupungissa. Reitti kulkee historialliselle Linnamäelle, jossa keskiaikana sijaitsi puinen linna vallihautoinen. Näemme myös männyn, jonka Albert Edelfelt on ikuistanut kuuluisaan teokseensa. Linnamäeltä on huikaiseva näköala yli Vanhan Porvoon ja muinaisen sataman. Kävelyn aikana liikutaan vanhan kaupungin kujilla ja jokirannoilla. Meillä on kävelysauvat, laita mukavat kengät jalkaan.

Opastusvaraukset: Porvoo Tours, 019 574 2200, porvootours (at) porvootours.fi